Piano kopen, Piano huren, Piano stemmen: Piano's Verhulst in Poperinge.

FAQ

Vraag? Antwoord.

Er zijn tientallen vragen over piano’s. Wij sommen er enkele op die u zich wellicht ook heeft afgevraagd:

Moet ik leren spelen op een akoestisch of een digitaal instrument?

Indien u start met pianospelen is het van groot belang dat u op een akoestisch instrument kan oefenen. Een digitale piano of keyboard kan de klank en speelaard van een akoestisch instrument nooit benaderen. Er zijn digitale piano’s op de markt die voorzien zijn van echte pianomechanieken, maar die kosten al snel meer dan een gewone (studie)piano.

Is een pianobank echt nodig?

Om rugklachten en een verkeerde zithouding te voorkomen is het van belang dat de correcte zithouding wordt aangenomen. Indien u op een te lage of hoge stoel zit, zal dit problemen geven in rug, schouders en polsen

Waar moet de piano staan in ons huis?

De beste plaats voor een piano is tegen een binnenmuur. Die zijn niet onderhevig aan de wisselende temperaturen zoals een buitenmuur. Voorkom ook direct zonlicht op het instrument. Houd in gedachten als de piano in de gang staat, hij telkens nieuwe luchtvochtigheid tegen zich krijgt als de voordeur opent. Ook vloerverwarming is nefast voor een piano. Dampp-Chaser heeft hiervoor een speciaal toestel ontwikkeld om de luchtvochtigheid in de piano constant te houden.

Wat is de ideale luchtvochtigheid voor een piano?

De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40% en 60%. Extreme waarden hoger of lager veroorzaken scheuren of vastlopende onderdelen. Dampp-Chaser heeft hiervoor een speciaal toestel ontwikkeld om de luchtvochtigheid in de piano constant te houden.

Hoeveel toetsen heeft een piano?

Een piano heeft meestal 88 toetsen. Er zijn ook, meestal oudere, piano’s met 85 toetsen. Bösendorfer, bijvoorbeeld, kiest ervoor om meer toetsen te gebruiken. Hun concertvleugel heeft er 97. Veel muziek is hier niet voor geschreven. Ze dienen hoofdzakelijk voor meer resonantie van de extra snaren.

Hoeveel weegt een piano?

Een piano is heel erg zwaar. Zelfs de kleinste piano’s wegen al snel 200kg. De grotere vleugels wegen tot 550kg. Dit komt doordat er een zwaar gietijzeren raam in een piano zit. Dit is nodig om de bijna 20 ton(!) trekspanning van de snaren te dragen.

Als ik de piano verplaats, wordt hij dan vals?

Dit hangt ervan af. Als de piano in dezelfde ruimte, dus met dezelfde luchtvochtigheid blijft, zal dit geen effect hebben. Indien de piano in een andere kamer of ander huis komt te staan zal het instrument zich aanpassen aan de nieuwe luchtvochtigheid en zal hij vals worden. Na een acclimatisatieperiode van ongeveer vier weken mag hij gestemd worden.

Hoe vaak moet een piano gestemd worden?

Door het wisselen van de luchtvochtigheid in de zomer (70%) en de winter (30%) moet een piano bij voorkeur twee maal per jaar gestemd worden. Indien men lang wacht met een piano te laten stemmen zakt de toonhoogte te ver weg waardoor hij na een stembeurt niet lang stabiel blijft door het grote spanningsverschil.

Mag ik de piano met water poetsen?

NEE! Een piano bestaat grotendeels uit houten onderdelen. In contact met water vervormen deze onderdelen wat problemen veroorzaakt. Om een hoogglans piano te poetsen bestaat speciale piano polish. Ook voor handgepolitoerde instrumenten zijn speciale producten bij de betere pianohandel verkrijgbaar. Indien er stof aan de binnenkant van de piano zichtbaar is, kan een pianostemmer dit snel verhelpen met een stofzuiger en poetsdoek.

Nog een vraag?

De kans is groot dat u nog een vraag heeft over dit bijzondere instrument. Mail ons gerust en wij beantwoorden uw vraag!

Vraag het ons!

Back to Top